
Què són les TIC i les TAC?

Les TIC (Tecnologies de la informació i comunicació) són tots aquells recursos, programes i eines que ens ajuden a processar, administra i compartir tota aquella informació que nosaltres vulguem. Aquesta informació la podem treballar mitjançant suports tecnològics, com poden ser els smartphones, ordinadors, tauletes, etc.
En l’actualitat, aquests recursos estan presents en el dia a dia de moltes persones, i van avançant cada dia més, facilitant-nos molts aspectes, com la comunicació, la forma de crear. Tots aquests recursos ens permeten a nivell educatiu i social, desenvolupar qualsevol cosa que vulguem fer, per exemple, projectes que arribin a altres llocs del món, programes interactius per a la societat, recursos educatius per a tot tipus de centres, entre moltes altres coses. En permeten desenvolupar el nostre aprenentatge, les nostres habilitats i les nostres capacitats.
De les TIC en podem diferenciar un altra rama, que són les TAC ( Tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement). Aquests recursos son com les TIC però més aplicades al món educatiu, van més dirigides a proporcionar aprenentatges a les demés persones.
Cal dir, que tot i que encara es diguin “noves tecnologies de la informació i la comunicació” no son tan noves, ja fa bastant de temps que les utilitzem, però tot i això, sempre és necessari una bona educació sobre aquestes, saber ser crítics a l’hora d’utilitzar-les, i saber treure el màxim profit amb el millor rendiment, ja que aquestes eines, al mateix temps que l’ensenyament, s’ha de dur i aprendre durant tota la vida, per anar innovant, creant i creixent.
Per altra banda, parlarem de Andrew Churches, qui va crear la Taxonomia de Bloom. Aquesta taxonomia mostrava que després d’un aprenentatge, la persona n’ha d’extreure noves habilitats i nous coneixements. Aleshores, diferència uns nivells per tal de poder veure com aquest nous coneixements es van assolint i perduren al llarg de tota la vida. Cal dir que aquesta taxonomia es va actualitzar per poder-la aplicar a la nova era digital, relacionant-la amb les eines de les TIC, deixant pas als nivells de crear, avaluar, analitzar, aplicar, comprendre i recordar la informació per convertir-la en un coneixement per tota la vida, crític i bo.
A continuació mostro un botó que us permet accedir a la pàgina en comú amb Puri Navais sobre el nostre Projecte de disseny, on vam crear una infografía que es veu d’una forma entenedora aquests nivells d’aprenentatge:
El que es pretén amb aquesta forma d’aprendre és que les persones sapiguem treballar la informació més enllà de la simple memorització, sinó tenir un coneixement que puguem aplicar en diferents situacions, modelant-lo i creant-ne de nous a partir d’un mateix, d'una forma crítica i innovadora.

